WoordenlijstBezienswaardighedenParijsSablonnières
Informatie Appartement Beschikbaarheid Informatie Prijzen Boerderij Informatie Contact en reserveren E-mail
WoordenlijstBezienswaardigheden > Sablonnières
Île-de-France

Île-de-France is een regio van Frankrijk. In deze regio ligt de hoofdstad, Parijs.

De naam dook voor het eerst op in 1387, en verving het oudere "Pays de France" toen het woord pays meer natie dan gebied begon te betekenen. Het gebied rond Parijs, dat werd afgegrensd door Picardië, Normandië, de Orléanais en de Champagne, was het oorspronkelijke persoonlijke domein van de Franse Koning, in tegenstelling tot de gebieden die geregeerd werden door feodale heren. Tot aan de Franse Revolutie was het ook een zelfstandige Franse provincie.

Île-de-France betekent letterlijk Eiland van Frankrijk, waarmee het binnenlands schiereiland begrensd door de Oise, Seine, Ourcq en Marne bedoeld wordt.


Disneyland Paris

Disneyland Paris, voorheen Euro Disney Resort en later nog Disneyland Resort Paris, is een attractiepark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, een stad in de buitenwijken van Parijs, Frankrijk. Het park ligt ongeveer 32 kilometer ten oosten van het centrum van Parijs en ligt voor het grootste gedeelte in de Franse gemeente Chessy, in het departement Seine-et-Marne[1].
 
Disneyland Paris bestaat uit twee attractieparken, een winkelstraat en zeven hotels. Het park is het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten, voorgegaan door Tokyo Disney Resort en gevolgd door Hong Kong Disneyland Resort. Het complex wordt beheerd door Euro Disney S.C.A., dat voor 39,8% in het bezit is van The Walt Disney Company[2]. 10 procent van de aandelen zijn van de Saoedi-Arabiaanse Prins Alwaleed. De overige 50.22 procent is van aandeelhouders. Philippe Gas is bestuursvoorzitter van het bedrijf.
 
Het complex werd op 12 april 1992 geopend als Euro Disney. Destijds bestond alleen het eerste park, dat toen Euro Disneyland heette. Tegenwoordig heet dit park het Disneyland Park. In 1994 werd het park hernoemd naar haar huidige naam. Op 16 maart 2002 werd het tweede park van het resort geopend, het Walt Disney Studios Park. In juli 1995 ontving het park voor het eerst in de geschiedenis positieve kwartaalcijfers.
 
Met 15,405,000 jaarlijkse bezoekers in 2009 is Disneyland Parijs het grootste park van Europa.


Sablonnières

Sablonnières is een gemeente in het Franse departement Seine-et-Marne (regio Île-de-France) en telt 628 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Provins.


Seine-et-Marne

Seine-et-Marne (77) is een Frans departement, waarvan het westen bestaat uit de Parijse voorsteden en het midden en oosten uit landelijke gebieden, waarbij het oosten het minst dichtbevolkte deel van het departement is.
 
Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Île-de-France.
 
Seine-et-Marne is omgeven door de departementen Val-d'Oise, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne en Essonne in het westen, Loiret en Yonne in het zuiden, Aube en Marne in het oosten, en Aisne en Oise in het noorden.
 
Seine-et-Marne bestaat uit de vijf arrondissementen:

  •  Meaux
  •  Melun
  •  Provins
  •  Fontainebleau
  •  Torcy


De Seine en de Marne, waaraan het departement zijn naam dankt, zijn de belangrijkste rivieren in het gebied.
 
De inwoners van Seine-et-Marne worden Seine-et-Marnais genoemd.
 
Het departement is van oorsprong zeer agrarisch, maar gedurende de afgelopen vijftig jaar is de bevolking verdrievoudigd door de ontwikkeling van de agglomeratie Parijs en de bouw van nieuwe steden.
 
Seine-et-Marne omvat het grootste deel van de kunstmatige stad Marne-la-Vallée, locatie van het attractiepark Disneyland Parijs.
 
Een andere belangrijke publiekstrekker is het kasteel van Fontainebleau. Het nabijgelegen woud van Fontainebleau is populair bij onder meer rotsklimmers, omdat op vele plaatsen in het woud verzamelingen van middelgrote steenblokken verspreid liggen, uitstekend geschikt voor klimoefeningen zonder speciale klimuitrusting (zogeheten bouldering).