WoordenlijstBezienswaardighedenParijs
Informatie Appartement Informatie Contact en reserveren E-mail
WoordenlijstBezienswaardigheden > Parijs
Jardin du Luxembourg

De Jardin du Luxembourg ('Luxemburgse tuin') is een stadspark in Parijs. In het park is een grote leuke speeltuin voor kinderen

Het park beslaat 25 ha langs de Boulevard St-Michel. De tuinen zijn aangelegd rond het Palais du Luxembourg in het 6e arrondissement en worden beheerst door een grote achthoekige vijver. Naast de terrassen, brede lanen en standbeelden heeft het park ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.

Vele bezoekers zijn verwonderd door de rustige eigenschappen van het park, dat zich in het centrum van een van de grootste steden van Europa bevindt. Doordeweeks zitten veel studenten in de ijzeren stoelen rondom de vijver te studeren of te lezen. In het weekend en vooral op zondag is het Jardin du Luxembourg het domein van de gezinnen met kinderen.

In het park bevinden zich meer dan honderd standbeelden . Een bijzonder standbeeld is het eerste exemplaar van het Statue of Liberty door Frédéric Bartholdi gemaakt in 1870.


Le Jardin des Plantes

Le Jardin des Plantes (Plantentuin) is een botanische tuin in Parijs. Er is ook een dierentuin gevestigd, de Ménagerie du Jardin des Plantes. De tuin ligt in het 5e arrondissement, op de linker oever van de Seine, en is sinds 1793 onderdeel van het Muséum national d'histoire naturelle. Het terrein beslaat zo'n 28 hectare. De plantencollectie bevat ruim 10.000 benoemde plantensoorten.


Notre Dame

De Cathédrale Notre-Dame de Paris (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het eiland in de Seine, Île de la Cité, in het centrum van Parijs.


Parc des Buttes-Chaumont

Het Parc des Buttes-Chaumont is een stadspark in het noordoosten van Parijs, in het XIXe arrondissement. Het is het derde park in Parijs naar oppervlakte (circa 25 ha), en kent veel hoogteverschillen en fraaie uitzichten over de stad.

Dit park ligt in het 19e arrondissement en is met bus lijn 60, die voor de deur stopt, vlakbij.


Parijs

Parijs (Frans: Paris, informeel Paname) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Het is ook een departement. Met 2,21 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieues (voorsteden) en de forensensteden daaromheen, is het de grootste stad van Frankrijk en de negende stad van Europa. Volgens de schattingen van het Institut national de la statistique et des études économiques had de stad Parijs zonder de agglomeraties in 2009 2.257.981 inwoners (Parijzenaars, in het Frans Parisiens en Parisiennes), terwijl dit er inclusief de agglomeraties in 1999 al 11.174.740 waren.[1][2][3]

Het volledige oppervlak van Parijs en alle agglomeraties bedraagt 2723 vierkante km.[4] De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn. Parijs wordt tegenwoordig naast Londen, New York en Tokio beschouwd als een van de vier grote wereldsteden.

In Europa en in de wereld was Parijs al vroeg een centrum van cultuur. De stad ligt op een kruispunt van allerlei verschillende handelsroutes. De stad is tegenwoordig zeer internationaal georiënteerd dankzij een uitgebreide infrastructuur over land en in de lucht. In 2004 werd Parijs bezocht door een recordaantal toeristen (25 miljoen) volgens cijfers van het Office du Tourisme et des Congrès de la capitale française.[5]

Al in de 10e eeuw, toen de Notre Dame en een aantal abdijen werden gebouwd, was Parijs een van de belangrijkste steden van Frankrijk en daarnaast een belangrijke plaats voor het christendom. Sinds de 13e eeuw is het bij uitstek een stad waar onderwijs, kunst en recreatie een zeer centrale plaats innemen. Deze ontwikkeling is historisch mede het gevolg van de centralistische politiek die eeuwenlang binnen Frankrijk is gevoerd toen dit een republiek en een monarchie was. Binnen het kader van deze politiek werd zeer veel betekenis aan de hoofdstad toegekend. Sinds de jaren 1960 wordt het politieke beleid binnen Frankrijk gekenmerkt door decentralisatie en deconcentratie, waardoor er iets meer evenwicht binnen de landsgrenzen is ontstaan.